i Pertandingan Memanah Berkuda Antarabangsa : Alumni KUIS mewakili Malaysia ~ Kelab Al-Azhar Members KUIS

Sunday, 28 September 2014

Pertandingan Memanah Berkuda Antarabangsa : Alumni KUIS mewakili Malaysia


Buat julung kalinya, Pertandingan Memanah Berkuda Antarabangsa diadakan di Malaysia pada 25 - 27 September 2014 bertempat di Selangor Turf Club.

Pertandingan yang dianjurkan oleh STC Equestrian and Sport Centre ini merupakan sebuah penganjuran yang luar biasa dalam sejarah "International Horse Show" di Malaysia kerana penganjur membawa suatu kelainan iaitu dengan memperlihatkan pertandingan Memanah Berkuda yang melibatkan 20 buah negara.

Perkara ini dilihat sebagai suatu kemajuan bagi negara kita Malaysia dan khususnya kepada industri ekuin dalam memperkembangkan lagi sukan berkuda. Justeru itu, kami percaya Malaysia mampu menjadi 'role-model' bagi negara-negara luar hasil penganjuran pada kali ini.

Di kesempatan ini, Lajnah Sukan dan Kesenian Kelab Al-Azhar Members mengucapkan tahniah dan selamat maju jaya kepada alumni KUIS yang juga merupakan penggerak ALAM, Saudara Mohd Baihaqi Hasbullah kerana telah melayakkan diri untuk mewakili Malaysia dalam pertandingan tersebut.

Saudara Mohd Baihaqi Hasbullah merupakan alumni KUIS dalam jurusan pendidikan. Beliau juga merupakan mantan Senator MPP KUIS Fakulti Pendidikan bagi sesi 2012. Kini beliau menyambung pengajian di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dalam jurusan Pengurusan Ekuin.

Sesungguhnya aktiviti berkuda dan memanah merupakan suatu aktiviti yang sangat bermanfaat apatah lagi buat anak muda. Berkuda memberi manfaat kepada tubuh badan, ditambah pula dengan memanah yang mendidik mata kita untuk fokus.

Sabda Nabi s.a.w,
"Ajarilah anak kalian berkuda, berenang dan memanah"
(Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim)

"Inspirasi Mahasiswa Islam"

Lajnah Sukan dan Kesenian,
Kelab Al-Azhar Members KUIS

instagram.com/alamkuis
facebook.com/alamkuis.original
twitter.com/alam_kuis
alamkuis.blogspot.com

Reaksi Pembaca:

0 pandangan: